En bobil er en stor investering og det er flere ting man bør tenke igjennom før man går til anskaffelse. Å kjøpe en bobil skal være morsomt og spennende. Det kan imidlertid bli stressende og utmattende også.
Start med å finne riktig type bobil med det oppsett og de alternativene du trenger. Det anbefales at man foretar noen bevisste valg før man starter med å se etter bobil. Utvalget er stort, og det finnes veldig mange alternativer. Dersom man er bevist på hva man trenger, blir det lettere å snevre inn søket og finne den rette bobilen som passer til ditt behov. Når du har bestemt deg for riktig planløsning og alternativer for den spesifikke typen bobil du ønsker, kan du begrense søket og se etter bobilene du tenker passer best til ditt behov. Et godt tips er å teste bobil først – lei en bobil, ta en liten ferietur og finn ut om det er noe for deg og familien. Da vil du også få bedre innsikt i hva slags bobil som kan være mest aktuell. Når man starter prosessen med å se etter bobil må man stille seg noen grunnleggende spørsmål. Hva slags budsjett har du til rådighet? Skal bobilen brukes hele året? Hvor mange sitte- og sengeplasser trenger man? Hvilke vektklasser kan jeg kjøre med mitt førerkort?
Hvilke bobiltyper finnes det?
Det finnes flere typer bobiler, som for eksempel bybobil, delintegrert, integrert og alkovebobil.
Bybobil
En bybobil er en varebil som er innredet som en bobil. Mens en vanlig bobil har en spesialbygget boenhet koblet til et chassis (f.eks. Fiat eller Mercedes). Bybobilen har som vanlige bobiler, sittegruppe, seng, kjøkken og toalett/bad. Bybobilen er smalere, og som regel kortere. De fleste bybobilen har soveplass til 2-3 personer og de største variantene har 4 sengeplasser. Størrelsen gjør det enklere å kjøre rundt med og lettere å parkere. Bybobil en liten bobil som egner seg best for par eller små familier.
- Størrelse: Liten til mellomstor
- Pris: Lavere enn andre modeller
- Kjøreegenskaper: Bedre enn andre modeller, som å kjøre en varebil
- Positive sider:
- Enkel å manøvrere i byen og på trange veier
- Lavere drivstofforbruk enn andre modeller
- Kjøreegenskaper
- Negative sider:
- Mindre plass til opphold og oppbevaring enn andre modeller
- Mindre plass til soving enn andre modeller, 2-4 plasser
- Kan føles trangt hvis du reiser med flere personer eller har mye bagasje
Delintegrert
Delintegrert bobiler har en integrert førerhytte og et påbygg bakpå. Boligdel er gjerne er litt bredere og høyere enn førerhuset. De har ofte en mer aerodynamisk form enn alkovebobiler og er derfor mer drivstoffeffektive. Delintegrerte bobiler har enten senkeseng over salongen, eller mulighet for å lage seng i sittegruppen. Den passer godt for par eller små familier. De fleste er under 3.500 kg men kan leveres med høyere vekt.
- Størrelse: Mellomstor
- Pris: Mellom alkovebobil og integrert bobil
- Kjøreegenskaper: Bedre enn alkovebobil og dårligere enn integrert bobil
- Positive sider:
- God plass til opphold
- Godt isolert
- Negative sider:
- Mindre plass til soving enn andre modeller, 2-4 sove plasser.
- Mindre oppbevaringsplass enn andre modeller
- Kan ha begrensninger når det gjelder sitteplasser og plass til spiseområdet
Integrert bobil
Integrerte bobiler har en helintegrert førerhytte og et påbygg bakpå. De har ofte en mer aerodynamisk form enn alkovebobiler og er derfor mer drivstoffeffektive. De fleste helintegrerte modellene har en stor senkeseng over førersetene, samt seng bak (dobbeltseng eller to enkle).
Førerhuset og bodel går i et. Dette gjør det enklere å bevege seg rundt og gir bedre utnyttelse av tilgjengelig plass. Passer godt for par eller små familier.
- Størrelse: Stor
- Pris: Høyere de andre modellene
- Kjøreegenskaper: Bedre aerodynamisk design som kan forbedre kjørekomforten og drivstoffeffektiviteten.
- Positive sider:
- God plass til opphold og oppbevaring
- God plass til soving, 2-4 soveplasser
- Godt isolert og med høyere kvalitet og funksjoner
- Negative sider:
- Dyrere enn andre modeller
- Størrelsen kan gjøre den mer utfordrende å manøvrere og parkere
Alkovebobil
Disse bobilene er basert på chassiser fra varebiler hvor kun førerhuset er beholdt fra bilprodusenten. Bobilen har en stor sovealkove over førerhuset og ofte dobbeltseng bak i bilen og god lagerplass.
Den passer godt for familier med barn. Alkove bobiler er høye, til gjengjeld får du godt med soveplasser.
- Størrelse: Stor
- Pris: Lavere enn integrert bobil
- Kjøreegenskaper: Dårligere enn andre modeller
- Positive sider:
- God plass til oppbevaring
- God plass til soving 4-6 soveplasser
- God plass til opphold
- Negative sider:
- Høyere drivstofforbruk enn andre modeller
- Høyere luftmotstand enn andre modeller
Negative og positive sider med de ulike modellene kan selvfølgelig variere ut fra individuelle preferanser og vil også være avhenge av produsent og variasjon mellom ulike modeller.
Unngå overvekt.
Uansett hvilken bobil man velger er det et viktig at du kjenner bobilens totalvekt og egenvekt for å vite hvor mye nyttelast du kan ta med. Flesteparten av bobilene har en totalvekt under 3.500 kilo og det er derfor flest bobiler med denne vektklassen på markedet. Disse kan kjøres med førerkort klasse B (personbil). De senere år ser man at det selges stadig flere bobiler i vektklassen over, som er opp til 7.500 kg og som krever førerkort klasse C1.
Nyttelasten på bobilen regnes ut ved å ta bilens tillatte totalvekt (som regel 3.500 kilo) og trekke fra egenvekten inkludert fører på 75 kilo. Si at du da får en nyttelast på rundt 500 kilo, husk da at nyttelast inkluderer alt løst som du tar med i bobilen inkludert passasjerene. Er man fire personer med bagasje og annet utstyr ser man at 500 kilo fort fylles opp.
Egenvekt er det produsenten oppgir levert fra fabrikken. Du må beregne med vekt av en sjåfør (75 kg), full dieseltank, en gassflaske og 25 prosent vann. Fastmontert ekstrautstyr må regnes med som en del av egenvekten. Totalvekt - egenvekt = nyttelast. Nyttelast er altså det du kan ha med deg utenom. Du kan selv kontrollere hvor mye nyttelast en kan ta med ved å veie bobilen ved en av landets trafikkstasjoner. Via lenken nedenfor finner du oversikt over hvor Statens vegvesen har vekter hvor du kan veie bobilen. Ser man at man ikke vil klare seg med den egenvekten man trenger, må vurdere å velge en annen bobil, kanskje med høyere tillatt totalvekt enn 3500 kg. Men det krever igjen at man har sertifikat for det.
Vei bilen din | Statens vegvesen
Førerkortklasser:
Klasse B – Tillatt totalvekt på inntil 3500 kilo.
Klasse C1 – Tillatt totalvekt på inntil 7500 kilo.
Klasse C –Tillatt totalvekt over 7500 kilo.
Sjekkliste ved kjøp av bobil.
Dette er på ingen måte en uttømmende sjekkliste, men det er viktig å ha en sjekkliste sammen med spørsmål du vil stille for å sikre at du ikke går glipp av noe.
- Pris: Sjekk markedsprisen på den typen bobil du tenker på å kjøpe.
- Kontrakt: Skriv alltid kontrakt. FINN.no tilbyr digital kjøpekontrakt som dere kan benytte.
- Pris: Innhent pris på forsikring fra flere, pris på forsikring kan variere betydelig.
- Heftelser: Det kan være heftelser
- EU kontroll: Er den godkjent?
- Fuktkontroll: Få dokumentasjon på utført fuktkontroll.
- Service: Sjekk service historikk.
- Vekt: Sjekk egenvekt og nyttelast.
- Prøvekjør: Viktig for å få en følelse av bobilen.
- Dekk: Forsikre deg om at det er montert "bobildekk" - ikke standard bildekk. Sørg for at dekkene er i god stand, ikke sprukket, buler eller skadet.
- Planløsning: Kan være vanskelig å endre i en bobil, vil løsningen fungere for deg?
- Girkasse: Er det en manuell eller automatisk bobilgirkasse.
- Soveplasser: Er det nok antall senger og er størrelsen på sengene innenfor.
- Inspeksjon: Sjekk bobilen nøye innvendig og utvendig.
Fungerer varmesystem, tv, parabol, vannkraner, dusj og toalett etc. som det skal - Lagringsplass: Hvor mye lagringsplass er det og hvor tilgjengelig er det?
- Lukter fra kjæledyr eller røyking: Kan være vanskelige å bli kvitt
- Ekstrautstyr: Avklar med selger hva som følger med av utstyr
Den perfekte bobilen, om den er ny eller brukt, er subjektiv for kjøperen. Uansett hvilken bobil du ender opp med, er det viktigste å komme seg ut og nyte det!
Lykke til og god tur 😊
PS! Du finner oversikt over bobil og caravan forhandlere i Norge på bobileksperten sin nettside.
Bobil og caravan forhandlere i Norge
Legg til kommentar